sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Vaikuttamisesta

Piirin syyskokous lähestyy ja samalla piirihallitus yrittää kuumeisesti miettiä, miten saada lippukunnat aktivoitumaan tosissaan päätöksentekoon.

Keinoiksi on mietitty ainakin:
- ennakkojuttu Repolaiseen
- kokouspostit aiemmin lippukuntiin ja samalla nettiin
- kokouskutsu julkaistaan Repolaisessa, luodaan tapahtuma fb:iin, ja tottakai kutsu julkaistaan myös piirin nettisivuilla
Tuleeko muuta ideaa mieleen? Pliis, kertokaa :)

Toivon todella, että lippukunnat haluavat käyttää rooliaan piirin omistajina ja ohjata hallitusta toimimaan entistä tehokkaammin Strategiamme mukaan.
Lippukuntia varten tämä piiri on olemassa, millään muulla ei pitäisi olla väliä, noin kärjistäen sanottuna.

Syyskokous on tänä(kin) vuonna erityisen tärkeä, monta piirihallitus pestiä on auki ja kaikkiin tarvitaan tekijöitä, aktiivisia, innostuneita, motivoituneita tyyppejä, joilla ehkä ennen kaikkea tulee olla halua toimia. Kaikki muu on opittavissa, oikeesti. Juuri SINÄ voit olla ensi vuoden hallituksessamme, pohdi, mieti ja lähde mukaan! (Ilmianna itsesi piirin vaalitoimikunnalle tai käräytä kaverisi)
Ja lippukunnat, tulkaa mm. valitsemaan meille hallituksen jäseniä vuosiksi 2012-2013.

Yleensäkin olen pohtinut vaikuttamista partiossa,lippukunnissa, piireissä ja keskusjärjestössä viime aikoina paljonkin.
Itse tykkään vaikuttaa (joskus ehkä liiaksikin).
Toki olen aina oikeasti pyrkinyt olemaan rakentava, herättämään keskustelua ja kuuntelemaan erilaisia näkökulmia ja ennenkaikkea arvostamaan eri näkökulmia.
Mutta koskaan en ole suostunut olemaan sanomatta mielipidettäni foorumilla, jolla olen voinut vaikuttaa, mielestäni se on jopa jokaisen velvollisuus, vaikuttaa, jos siihen on mahdollisuuksia ja voimavaroja. Kannustan lämpimästi kaikkia muitakin vaikuttamiseen, askel kerrallaan asiat voivat muuttua parempaan.

Uskoisin, että itselleni valaiseva kokemus vaikuttamisessa on ollut se, kun olen hoksannut,että ennenkaikkea kannattaa vaikuttaa juuri siellä, jossa päätöksiä tehdään, lippukunnanjohtajistossa, jaoston kokouksissa, piirihallituksessa, piirin kokouksessa, laajennetuissa valiokunnissa, partioneuvostossa.
Valitettevasti(?) ei edelleenkään ole tehokkainta, että huudellaan "piilossa", turuilla ja toreilla ;)
Ja joo, tiedän,että etukäteis- ja jälkipelejä voidaan joissain tilanteissa pelata etukäteen, mutta trust me, käyttämällä puheenvuoroja, kertomalla mielipiteesi oikeassa paikassa saat taatusti ihmiset pohtimaan asioita. Oikeesti.
Ainakin minulla on tästä vahva fiilis.

En ole aina lippukunnassani, piirissäni tai keskusjärjestössä saanut mielipidettäni läpi, onneksi. Mutta väitän, että monesti olen saanut heräteltyä keskustelua asioista, jotka ovat olennaisia, jotka ovat tärkeitä. Ja joihin olen halunnut mielipiteeni ilmaista. Ja asiat ovat edistyneet.

Haluan oikeasti kannustaa ja innostaa kaikkia tekemään samoin, kertokaa avoimesti, mikä mättää, mikä ei toimi, kertokaa se suoraan ihmisille jotka voivat vaikuttaa, tai kertokaa se itse paikoissa, joissa päätöksiä tehdään. Uskon sen edelleen olevan paras ja rehellisin paikka. Ja kuten olemme luvanneet, aina saa soittaa, ihan aina! Ilkeyttämme emme tee mitään päätöntä, vaanm joko hölmöyttämme, huomaamattomuuttamme tai ajattelemattomuutta. Ohjatkaa meitä, joohan.
Me ollaan lippukuntien valitsemia ja mielellämme otetaan sieltä palautetta, kaikenlaista! Ja yhteinen päämäärä meillä kaikilla partiolaisilla ihan varmasti on!

Syyskokoukseen siis, ihan joka iikka, sieltä saa ruokaakin ;)

2 kommenttia:

  1. "Lippukuntia varten tämä piiri on olemassa, millään muulla ei pitäisi olla väliä, noin kärjistäen sanottuna. "

    Itsekin olen joskus ajatellut noin. Mutta en valitettavasti enää. Onkohan propaganda alkanut puuduttamaan vai tajunnut sen että eihän se noin mene? Periaatteessahan asia on kylläkin noin, piiri on lippukuntia varten olemassa. Mutta käytännössä piiri on sitä varten olemassa että tietyt ihmiset saavat haluamansa tittelit itselleen ja pääsevät kertomaan oman mielipiteensä asioihin - ei lippukuntien. (ei herneitä! kyllä jotkut koittavat lippukuntienkin asiaa ajaa)

    Se että piirin viralliseen kokoukseen saataisiin paljon osanottajia ei todennäköisesti toteudu ennen kuin jotain hyvin erilaista tapahtuu? Ymmärrän hyvin miksi lippukuntien johtajia ei kiinnosta piirin kokoukset, ymmärrätte itsekin kun kysytte miksi kiinnostaisi? Onhan se nyt melko tylsää jos ei saa orgasmoivia kiksejä paperipartiosta. Piirin pitäisi kyetä tarjoamaan jokaiselle lippukunnalle tasapuolisesti paljon enemmän mitä se tällä hetkellä tarjoaa. Jos piiri koettaisiin tärkeänä tai välttämättömänä, partion mahdollistavana tahona, niin totta kai ihmisiä kokouksiin tulisi. Mutta se mitä piirissä tällä hetkellä päätetään vaikuttaa lippukuntien elämään melko vähän.

    Lippukunnat ovat itsenäisiä yhdistyksiä joita johtaa hallitukset. Lippukunnat toteuttavat Suomen Partiolaisten ohjelmaa. Tärkein mitä piiri tekee lippukuntien hyväksi on aluetyö. Mutta ilman piirin aluetyötäkin olisi aluetyötä olemassa. Kenties parempanakin kun alue olisi luonnollinen eikä jonkun päättämä?

    Tähän voisi seuraavaksi pohtia tarvitaanko nykyään enää partiopiirejä ollenkaan. Viimeksi tuli pohdittua tarvitaanko SP:tä. Mutta jätetään se nyt pois ja palataan lopuksi vielä asiaan:

    Ei se auta laittaako kutsut kahta kuukautta ennen vai kahta viikkoa, tietyt henkilöt tulevat sinne kokoukseen - ovat kirjanneet sen kalentereihinsa vuotta aikaisemmin koska haluavat sinne kertomaan.. niin.. mielipiteitään ja ottamaan kantaa asioihin. Usein vielä lippukunnan nimissä mutta aivan omin mielipitein. Miettikää miten saatte lippukunnat tuntemaan olevansa osa partiopiiriä ja että lippukunnat tarvitsevat piiriä!

    VastaaPoista
  2. Piirin kokouksiin tullaan vain, jos käsiteltävät asiat koetaan kiinnostaviksi. Uskoisin että tilanne on sama kaikissa "yhtiökokouksissa".

    Yleensä raha on se suurin jäsenistön liikuttaja, mutta sen suhteen piirillä ei ole lippukuntiin suuria pelimerkkejä. Mutta esimerkiksi kun korotetaan piirin jäsenmaksuksi euro per jokainen lpk-jäsen niin kyllä on kokouksessa ruuhkaa kommentoimassa asiaa.

    Toinen selkeä fakta on se, että syksyllä on yleensä ns. kiinnostavia henkilövaaleja ja keväällä vain lakisääteisiä juttuja - siksi syksyn kokouksessa käydään enemmän.

    Kysyit myös muutamia keinoja siihen miten saada porukkaa kokouksiin. Yksi voisi olla ilmainen yhteiskuljetus Turusta ja Porista. Joo niistä on huonoja kokemuksia, mutta mitä matalammaksi kynnys saadaan niin sen todennäköisempää on että tapahtumaan lähdetään. Isoa tappiota kuljetuksilla ei kannata tehdä - silloin voi jo korvata matkustajien kimppakyytikulut.

    Toinen keino voisi olla rekrytoida ja kannustaa alueiden/lippukuntien mielipidevaikuttajia. Kun houkuttelee nuoria kokoukseen niin heidät on paljon helpompi saada liikkelle jos voi sanoa että "tule mun kanssa" tai että "sekin teidän lippukunnasta on tulossa".

    Kolmas ja mun mielestä merkittävin fakta on järjestää tapahtumat siellä mistä ne osallistujat tulevat. Koko piirin huomioiminen on ylevää ja hyvä periaate, mutta ei tehokasta, jos oikea tavoite on saada mahdollisimman laaja osallistujapohja. Siis järjestetään kokoukset vain Porissa ja Turussa.

    Eurassa ei saatu suunnistuskisoihin porukkaa, mutta Raisiossa oli yli 200 suunnistajaa. Ei yhden päivän tapahtumiin oli se sitten kokous tai suunnistus haluta/jakseta lähteä kauas. Tiedän että ihmisille eri pituinen matka on kauas, mutta ymmärrät varmasti pointtini.

    Jotta en olisi omahyväinen ja täysin Turku-keskeinen niin näen myös Porin hyvänä kokouspaikkana.

    Ehdotukseni on:
    Kevätkokoukset aina Porissa.
    Syyskokoukset aina Turussa.
    Kuljetukset kokouksiin Turusta ja Porista.

    VastaaPoista