torstai 24. marraskuuta 2011

Valitsijan vastuusta ja pähkäilyä SPH:n ehdokastilanteesta

Jatkan asiaa, josta jo edellisessä blogikirjoituksessani kirjoitin.

SP:n hallitusvaalit käydään tulevana sunnuntaina, vaalitentti on lauantaina.
Tällä hetkellä ainakin yhdeltä valiokunnalta uupuu edelleen ehdokas ja ainakin minä kovasti kannan huolta siitä, millainen tyyppi/millaisia tyyppejä hallitukseen valitaan. Monelta kantilta asioita pitäisi viedä eteenpäin yhdessä, se vaatii ehdottomasti toimintakykyisen hallituksen, motivoituneet tekijät, valiokunnan tehtävän hallitsemisen ja ennen kaikkea oman näkemykseni mukaan henkilön, joka osaa johtaa, niin valiokuntaansa, kuin koko järjestöä osana hallitusta, hallituksen kanssa.
Tällaisen henkilön on sitouduttava järjestön strategiaan ja peruskirjaan(tämä mielestäni sisältää tarpeeksi arvopohjaa, enkä siksi korosta sitä erikseen), vaihtoehtoja ei mielestäni ole.
Nyt meillä on tilanne, jossa vielä torstaina meillä ei ole ehdokasta kaikkiin hallituspesteihin.
Täytyy myöntää, että tilanne on ristiriitainen.. toisaalta toivon vastuunkantajien astuvan esiin… mutta!
Toisaalta koen myös, että oikeasti piirien pitää tietää, millainen henkilö, millä motiiveilla ja millaisella agendalla on hallitukseen menossa.
Totta on sekin, että jo pestin aika- ja osaamisvaatimukset ovat hillittömän suuria, mutta mielestäni piirien (tai piirien valitsemien neuvoksien) tulee kantaa vastuuta ja huolta siitä, että linja pitää, strategiaa toteutetaan ja asiat menevät eteenpäin.

Kärjistäen siis toteaisin, että nyt tilanteessa jossa ehdokasta/ehdokkaita johonkin pestiin ei ole, voimme olla tilanteessa, jossa valitsemme pestiin henkilön, jolla ei ole jotain yllä esittämistäni ”vaatimuksista”.
Ja joo, täydellistä ehdokasta ei ole, eikä tarvitsekaan olla, partiossa pitää saada kehittyä ja kasvaa.
Mutta mielestäni nyt oikeasti pitää asettaa muut kriteerit tärkeämmiksi, kuin esim. piiritausta tai sukupuoli. Toivottavasti olemme jo näiden ”kriteerien” yli päässeet ja pystymme miettimään, millaisia sellaisia kriteerejä ehdokkailla tulee olla, että pääsemme järjestönä eteenpäin.
Ehdotus on ehkä hyvin villi, eikä ehkä ollenkaan edes laillinen, en ole, todellakaan, lakiasioissa asiantuntija, mutta jotenkin minä haluaisin piirinvarajohtajana nähdä tilanteen, jossa neuvosto kävisi keskustelua siitä, mitä oltaisiin voitu tehdä paremmin, jotta ehdokkaita olisi ollut enemmän ja he olisivat asettuneet ehdolle aiemmin, jotta olisimme oikeasti päässeet keskustelemaan asioiden eri puolista ja tenttaamaankin niitä tyyppejä, jotka oikeasti järjestöämme johtavat.
Nopeita ideoita mulla tähän on, palataan niihin tarkemmin, mutta ehkä vaalitoimikunnan pitäisi olla ”laajemmalta” saralta, eli siis kolmen neuvoksen ja hallituksen edustajan lisäksi siellä voisi olla ihan ”tavallisia” aktiivisia ja tehokkaita partionjohtajia. No joo, tämä on tosiaan osin eri asiaa, mutta mielestäni nyt pitäisi miettiä, mitä olisi voitu tehdä toisin, ottaa aikalisä ja kieltäytyä tässä kohtaa enää viime hetken ehdokkaita hyväksymättä. Rajua, eikö totta? Sitä se on, mutta ainakin minä koen, että Suomen suurimman piirin hallituksen olisi syytä saada ehdokkaista ja ehdokkaiden kanssa halutessaan keskustella ja piirinjohtajaamme, partioneuvostamme ohjata vaalitilanteessa. Näin saadaan sitoutumista SP:n hallitukseen, tuetaan sitä selvemmin, kun on koettu, että voidaan vaikuttaa jne.

Jännityksellä odottelen, mitä tästä kehkeytyy.
Ja te kaikki, jotka tuskastuitte ”hallintomärehdinnästä”, niin ei huolta, oon koko aamun jo pohtinut lippukuntalähtöisempää piiriä, eli lippukunnat oikeasti on keskiössä tässäkin! Jos meillä on sama suunta ja näkemys partiosta SP:n ja piirien kesken, niin lippukunnatkin saavat enemmän!

Mutta siis, kommentteja/näkemyksiä kaivataan :)

7 kommenttia:

 1. Facebookissa tästä aiheesta jo vähän käytiinkin keskustelua. Luonnollisesti Juhon seinällä :D
  Mun mielestä hyvä kyselykohde olis ollut piirien vaalitoimikunnat. Vaalitoimikunnan puheenjohtaja tietää aika hyvin oman piirin tilanteen suhtteellisen laajasti.

  VastaaPoista
 2. Esimerkiks meiltähän jäi L-SP:stä kaksikin hyvää hallituskandidaattia yli ;)

  VastaaPoista
 3. Qsisto ja Sakke: todellakin! Tämä on juuri sitä kehittämistä. Tietyllä tapaa nyt tilanne on se, että neuvokset "esikarsivat" jo ehdokasten hakuvaiheessa henkilöitä, kun heidän pitäisi vasta valita ehdolle asettuneista. Mutta silti koen, että piirienkin vastuu tässä on joku. Ja kyllä L-SP:stä on ainakin toimitettu "laajahkoa" listaa eteenpäin!

  VastaaPoista
 4. Eilen ennen nukkumaanmenoa pohdittua: SP:n Ohjelmaministerin tehtävät tulisi jakaa kahtia. Toiselle partio-ohjelman kehittäminen ja toiselle ohjelmavaliokunta. Hallitusvastuu molemmille, koska partiokasvatus on olemassolomme tärkein, jopa ainoa perusta.

  VastaaPoista
 5. Mari kirjoittaa taas asiaa. Mikä on mennyt pieleen, kun piirihallituksiin ja SP:n hallitukseen ei tunnu olevan halua? Missä ovat ne aktiiviset ihmiset, joita partion pitäisi kasvattaa?
  Ehdokkaaksi ei tulisi lähteä hetken mielijohteesta. Varsinkin SP:n hallituksessa on kyse niin suuresta tehtävästä, että taustalla pitäisi olla kunnon harkinta. Myös valitsijoilla pitäisi olla riittävästi aikaa selvittää ehdokkaan pätevyys. Eikä olisi ollenkaan huonoa, jos ehdokkaita tehtävään olisi usemapia, jolloin voitaisiin valita paras ehdokkaista eikä sitä ainoaa, kun muitakaan ei ole.
  Ja vielä kun päästäisiin SP:n tehtäviin valittaessa eroon piiri-ajattelusta. Ei sinne ketään valita oman piirin asioita ajamaan vaan SP:n asioita.

  VastaaPoista
 6. "Oon koko aamun jo pohtinut lippukuntalähtöisempää piiriä, eli lippukunnat oikeasti on keskiössä tässäkin! Jos meillä on sama suunta ja näkemys partiosta SP:n ja piirien kesken, niin lippukunnatkin saavat enemmän!"

  En jaksa muuhun tarttua kuin viimeisimpiin, kiinnostavimpiin lauseisiin.

  Se että lippukuntia kiinnostaisi enemmän piiri vaatii jotain todella radikaalia, jotain todella "out-of-box" ajattelua, jotain aivan muuta mitä SP ajaa linjauksillaan. Se on jotain mikä saa vanhat partiojäärät kääntymään arkuissaan, jotain mikä saa elävät partiojäärät toivomaan että olisivat jo arkuissaan eivätkä sitä näkisi. Jotain oikeasti mullistavaa ja radikaalia.

  Ei nykyisillä ajatuksilla ja ideologioilla saa tätä kiinnostusta millään aikaiseksi. Ajattelun tarvii lähteä ajatuksesta "mikä lippukuntaa kiinnostaisi" "miksi partiopiirit ovat edes olemassa" "mikä olisi syy miksi lippukunta lähettäisi täyden määrän edustajia kokoukseen" "mikä olisi niin tärkeä asia joka saisi lippukunnan hallituksen miettimään linjauksia kokouksissaan" Kaikista tärkein asia lienee se että piiri saa lippukunnat uskomaan että piiritoimintaa tarvitaan. Hmm, tarvitaanko sitä? Ei nykyisessä muodossaan ainakaan. Tällä hetkellä moni ei tähän piirin tarpeellisuuteen usko ja se näkyy piirin kokousten jäsenmäärässä ja muussa toiminnassa.

  Vastaus ei ole tylsät henkilövalinnat, se ei ole tylsät tilinpäätökset eikä tylsät toimintasuunnitelmat. Se on jotain aivan muuta. Itselläni on useita asioita mielessäni mitkä saisivat varmasti jokaisen lippukunnan lähettämään edustajiaan kokouksiin päättämään yhteisistä asioita. Tosin, en onneksi ole piirinhallituksessa enkä sitä haluaisikaan, eikä minun tarvitse näitä asioita sanoa ääneen sillä en halua tulla partiojäärien toimesta lynkatuksi. Vielä. Kuulutan kuitenkin sen perään että partio tulee ulos kaapista ja ottaa ensi alkuun mallia muista harrastuksista miten tällä vuosituhannella toimitaan. Tässä asiassa kannattaa ottaa oppia, sillä emme ole enää eturintamassa.

  Itse käytän omat voimavarani mielummin aluetyöhön ja oman alueeni partiotoimintaan sillä se on tärkeintä mitä lippukunnan ulkopuolinen taho voi tarjota lippukunnille.

  VastaaPoista
 7. Lupaan blogata tästä mainitsemastani asiasta ensi viikolla ja toivon laajaa keskustelua ja kommentointia :)

  VastaaPoista