maanantai 17. marraskuuta 2014

Haloo, täällä L-SP, kuuleeko Mikkeli? Tälläsellä porukkalla me ollaan tulossa ja tälläisillä ajatuksilla!

L-SP:n jäsenkokousdelegaatio on henkisesti vähintäänkin puoliksi jo Mikkelissä päättämässä asioista.
Mutta ei hätää, me ei päätetä salattujen ovien takana juuri mitään (korkeintaan sukkahousujen väri ja sekin naisten kesken), vaan ollaan avoimia ja korkeintaan näkemyserojamme väännetään suljettujen ovien takana.

Meidän delegaatio
Meidän delegaatio on koottu hyvin erilaisista tyypeistä.
 Eri pestejä tehneistä, eri puolilta piiriä tulevista, eri ikäisistä, eri osaamisilla vahvistetuista ja eri tavoin ajattelevista upeista ihmisistä!
Delegaatioomme oli julkinen haku, jonka aikana yritettiin yli puhua erityisesti nuoria ehdokkaita mukaan. Valitettavan usein vastaus oli "Ei mua kyllä vielä kiinnosta se jäykistely," tai "No joo, muuten, mut meen oikeaan partioon silloin."
Mutta samaan hyömyyn sanon, että meillä on tietääkseni a-i-n-a ollut nuoria mukana mukavasti.
Ja myös sitä kokemusta!
Se kokemus, joka on pelastanut niin monta asiaa, ettette uskokaan.

Delegaatioomme sai hakea kertomalla omasta taustastaan,, siitä mitä delegaation työskentelyyn toisi lisää jne.
Syyskokous teki päätöksen hallituksen esityksen pohjalta (olisi voinut päättää myös jotain muuta!).
Hakijoita meillä oli kaikkiaan 27, joista pari peruutti jo ennen syyskokoustamme ja yksi kokouksen jälkeen. Päätimme ottaa mukaan kaikki hakeneet, vaikka osa onkin virallisesti varadelegaatteja.
(Valittujen lisäksi piirimme toiminnanjohtaja osallistuu delegaation toimintaan ja keskusteluun, muttei ole varsinainen delegaation jäsen.)
Ja tällaisella kokoonpanolla aiomme tulla rakentamaan parempaa partiota (en tietoisesti julkaise ihmisten ikätietoja ilman lupaa) :
Anna Nyrhinen 
Jussi Elo
Sakari Warro
Maarit Heikkinen
Inka Lähteenmäki
Laura Kajala
Mika Kuusisto
Mari Kousa
Pia Aalto 
Wiki Wikström 
Jyrki Tuominen 
Maija Sanatalahti 
Ida Arminen 
Hanna Pärkö
Lauri Takala 
Timo Siren 
Juho Keitaanniemi 
Jura Nurminen 
Maija-Liisa Laukkanen
Pasi Mikkonen 
Jenni Takala 
Susanna Jussila
Anniina Palola
Iida Turunen

Delegaatiomme periaatteita ja toimintatapoja: 
Olemme sopineet toimivamme avoimesti, reilusti, jokaisen  mielipidettä arvostaen. Kuunnellen ja perustellen.
Haluamme taata jokaiselle mukavan jäsenkokouskokemuksen, jossa jokainen kokee olevansa arvostettu ja arvokas.
Ja ennen muuta haluamme tehdä kaikki päätöksemme niin, että päätökset edistävät valtakunnallisesti partion hyvinvointia. Olemme tulossa Suomen Partiolaisten jäsenkokoukseen, emme L-SP:n kokoontumisajoihin. Emme siis valvo omia etujamme, vaan yhteistä etua, toki me ymmärrämme parhaiten oman toimintaympäristömme ja se heijastuu näkemyksissämme. 

Emme perusta erillistä blogia, vaan käytämme piirimme olemassa olevia medioita, eli tätä blogia, piirin nettisivuja, facebookkia, twitteriä ja instagrammia.

Pyrimme löytämään konsensuksen delegaatiomme kesken, mutta jätämme jokaiselle tietenkin omantunnon vapauden. Meillä ei tunneta mitään delegaatiokuria, vaan uskotaan ihmisten välisen kommunikoinnin johtavan kompromissiin ja samalla parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Ehdokastilanteesta ja odotuksistamme puheenjohtajatriolta:
Me haluamme keskusjärjestölle puheenjohtajiston, joka:  
 • sitoutuu toteuttamaan strategiaa, johon olemme saaneet sisällytettyä monia tärkeitä asioita
 • toimimaan kaksivuotislinjausten mukaisesti
 • ymmärtää roolinsa valtakunnallisen järjestön kärkipaikalla
 • omaa kyvyn kuunnella
 • kykenee toimimaan johtajatriossa omalla paikallaan
 • kykenee haltuunottamaan pestinsä
 • kykenee kompromisseihin 
 • omaa nöyryyttä
 • tuntee/haluaa oppia tuntemaan toimintaympäristöjen haasteet eri puolella suomea
 • omaa laajaa kokemusta partiotoiminnasta
 • tulee ymmärtää oma tonttinsa ja pysyä sillä 
 • omaa kyvykkyyttä toimia johtajana
 • hallitsee suuria kokonaisuuksia 
 • ymmärtää realistisesti voimassa olevat resurssit. visio ilman resursseja on hallusinaatio.
Lisäksi toivomme, että: 
 • Valittava partioneuvoston puheenjohtaja ottaa vahvasti rooliaan neuvoston puheenjohtana, neuvoston äänen tuojana hallituksen suuntaan, ja selvästi muuna, kuin pelkkänä teknisenä puheenjohtajana. Partioneuvoston puheenjohtajan tulee valvoa sitä, että hallitus pysyy neuvoston määrittämien raamien sisällä. 
 • SP:n puheenjohtajalta ja varapuheenjohtajalta edellytämme tasavertaisen johtajuuden mallia. Toistensa täydentämistä. Ja kykyä toimia parina. Kukaan ei hyödy mitään siitä, että puheenjohtajapari ei tule toimeen keskenään, tai ei jaa yhteisiä näkemyksiä esimerkiksi strategian sisällöstä. 
 • Ehdokkaita (koko hallitukseen) löytyisi kattavammin ympäri Suomea. Haluamme valita parhaat mahdolliset, mutta niitä parhaita tyyppejä ihan varmasti on muuallakin, kuin pienellä alueella.
  Haluamme myös jatkossa tarttua tähän haasteeseen tehokkaammin ja tarjota aktiivisemmin tukeamme niille, jotka ehdolle lähtevät. 

Näillä kriteereillä koemme, että on mahdollista edistää sitä, että pääsemme kohti visiotamme vuodelle 2018 ja näin turvaamaan sen, että partio voi ensi vuosikymmenelläkin hyvin! 

Emme  aio vain "tyytyä" siihen, että osaan pesteistä on ehdokas ja ajatella, että "no onneks on joku". Olemme hyvin huolissamme siitä, että tämän kokoisen järjestön johtopestit eivät kiinnosta. Toisaalta olemme viimeksi tänään todenneet, kuinka olisi hienoa vertailla ehdokkaita, vaan eipä ole mitä vertailla... Ja toisaalta niin kovasti haluaisimme, ettei Mikkelissä yöaikaan käytäisi vaalikeskusteluja täysin uusien tyyppien kanssa. Hankalaa.
Missä on vika? 
 • Onko nykyinen puheenjohtajaehdokas liian vahva persoona? Eikö kukaan uskalla lähteä pariksi? Eikö kukaan uskalla haastaa? 
 • Olisiko aika siirtyä siihen, että valitaan puheenjohtajapari? Aidosti toimiva pari, jolla on yhteinen näkemys ja joka täydentää toisiaan. 
 • Onko vaalitoimikunta saanut pidettyä avoimia pestejä tarpeeksi esillä? 
 • Vai onko tyydytty siihen, että on edes yksi ehdokas puheenjohtajaksi ja haettu korkeintaan varajohtajaa? 
 • Onko SP:n puheenjohtajien ja hallituksen jäseniltä vaaditut ominaisuudet, aikaresurssit tai tuensaannin puute kohtuutonta? 
 • Jos Roihun johtajilta vaadittiin soveltuvuustestaus, pitäisikö se vaatia myös SP:n puheenjohtajistolta? 
 • Voiko 110 delegaattia valita totaalisen väärin? 
 • Voiko huonoja päätöksiä estää? 
 • Mikä on huono päätös? 
 • Mitä me olisimme voineet piirissä tehdä toisin, että meiltä olisi innokkaita lähtijöitä SP:n  pesteihin enemmän? 
 • Onko keskusjärjestö liian Helsinki-keskeinen? Eikö muualta voi muka toimia isoissa pesteissä?

  Jatkamme näistä ehkä vielä myöhemmin. 
Me delegaationa toivomme pystyvämme tekemään parhaita mahdollisia päätöksiä koko järjestön  hyväksi ja parhaalla mahdollisella porukalla se on mahdollista!

Nähdään Mikkelissä!

PS: Me ollaan aika kivoja, tulkaa rohkeasti juttelemaan meidän kanssa.
Meidät tunnistaa keltaisesta piirihuivista, jossa toisella puolella on sininen kanttinauha ja huivin kärjessä punainen kettu. 

5 kommenttia:

 1. Jäin vain miettimään (tässäkin kohtaa), että missä on vika. Voisi toki kuvitella, että näin vanhana partiolaisena olisin muistanut, että tälläinen jäsenkokous on tulossa, mutta enpä muistanut. Vielä vähemmän oli havaintoa siitä, että siellä valitaan puhis ja vara ja jotain muitakin (keitä?).

  Havahduin asiaan, kun huomasin piirijohtajamme tähän liittyvän Facebook-viestin ja kävin vähän katsomassa tai siis lähinnä etsimässä tietoa asiasta. Ei, en käyttänyt Googlea, vaan pitäydyin pelkästään SP:n sivuilla. Sieltähän tämän tiedon pitäisi löytyä. Löytyi toki. Joo, on jäsenkokous Mikkelissä ja esityslistaa ja muuta dokumenttia oli tarjolla, mutta ei esim. kerrottu ketä on ehdolla ja mihin. Tai olisi mitenkään avoimesti ilmoitettu, että näitä paikkoja on vapaana...

  Okei, tässä kohtaa tietty kuuluu sanoa, että jos on kiinnostunut noista pesteistä, niin osaa taatusti hakea tarvittavat tiedot yms. ja ellei osaa, niin ei ole edes puoliksi muodollisesti pätevä. Ehkä jäsenistöä voisi kiinnostaa ketä tätä lafkaa haluaisi johtaa. Ehkäpä se voisi olla vaikka sitä avoimuutta ja ellei näitä henkilöitä ole, niin sekin on avoimuutta, että kerrotaan surkeasta ehdokastilanteesta. Ehkäpä voin toki olla väärässäkin.

  Itsekin joskus piirin ja SP:n kuvioissa pyörineenä ja ehkä jotain tietäneenäkin, rohkenen väittää, että ei tämä ainakaan lisää kiinnostusta hakea näihin pesteihin ja jos muistelee mitä on kuullut edellisestä/edellisistä kerrasta/kerroista, niin ei se ainakaan positiivisesti vaikuta asiaan.

  p.s. olen edelleen sitä mieltä, että kettu kuuluu Pihlaja-karkkipaperiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi. Vastasin tähän, muttei vastaus näu täällä. Missä vika?
   Vastailen uusiks myöhemmin :)

   Poista
  2. No niin. Uusi yritys.

   Kiitos kommentistasi!
   Varmasti mekin olisimme voineet piirinä tätä asiaa jotenkin enemmän pitää esillä. Otetaan opiksi nyt.
   Toki olen samaa mieltä, että näiden tietojen ptäisi löytyä keskusjärjestön sivuilta helposti.
   Mutta siis kyllä vain, nyt jäsenkokouksessa valitaan puheenjohtajat (partioneuvosto, järjestön puheenjohtaja ja järjestön varapuheenjohtaja) ja viikkoa myöhemmin olevassa partioneuvostossa valitaan hallitusen jäseniä (kasvatus 1v , vapaaehtoistuki 1v, yhteiskuntasuhteet 2v, KV-asiamiehet 2v, viestintä 2v).

   Tällä hetkellä puheenohtaja ehdokkaita on seuraavasti:
   PJ: Anna Munsterhjelm, PäPa
   VPJ: (Juuri asettunut) Kalle Virtanen, L-SP
   PN PJ: Valtteri Karhu, PP

   Minä olen sitä mieltä, että ei pitäisi varsinaisesti olla edes kiinnostunut, vaan jäsenkokousasioita pitäisi vähän niin kuin pakko syöttää kaikille. Ei ainakaan olisi kenellekään epäselvää, millaisia asioita halutaan edistää ja millaiset henkilöt haluavat niitä johtamaan.

   -Mari

   PS: Tarjoaisin kettukarkin, mut virtuaalisesti se on hankalaa :)

   Poista
 2. Kiitos vastauksesta.

  Tässä kohtaa oikeastaan pitää miettiä miksi meillä ei ole enempää ehdokkaita. Miksi organisaation päävirat eivät kiinnosta? Missä mennään metsään? Onko tuote kunnossa? Mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä, että näin ei olisi seuraavalla kerralla? 
  Tässä olisi oikeastaan uusille puhiksille vähän mietittävää, jotta seuraavalla kerralla päästäisiin äänestämään. Voisin jopa silloin olla kiinnostunut asettumaan ehdolle piirimme jäsendelegaatiovaaleissa...
   
  Ei riiitä, että partioliike saa uusia sudenpentuja mukaan, vaan pitää olla myös rakenteet kunnossa ja sitä kautta mahdollistaa se peruspartiointi. En sano tätä ääneen, mutta kutkuttaisi ajatus, jos SP lakkautettaisiin. Eihän sen toiminta näytä kiinnostavan. Ehdokkaita ei näytä riittävän vaaleiksi asti eikä tuo avoimien pestien lista SP:n sivuilla näytä ihan lyhkäiseltä. Provosoivasti sanottu, mutta mielestäni jotain pitäisi tehdä. On tietty helppoa huudella täältä anonyymiteetin takaa asioita.
  Ihan tarkkaan en tiedä mikä on kaikissa piireissä tilanne, mutta kaipa noita tekijöitä ja ehdokkaita piiritasollekin kaivattaisiin.

  ja Mari, pidä niitä kettukarkkeja mukasi, saat lunastaa tarjouksesi ;-)

  VastaaPoista
 3. "Mitä pitäisi tehdä, jotta keskusjärjestön luottamustehtävät nähtäisiin houkuttelevilta?" Tätä kysyttiin myös vaalitentissä ehdokkailta. Kysymys löytyy vaalitentistä 9min kohdalta. (http://bambuser.com/v/5071051)

  VastaaPoista