sunnuntai 31. lokakuuta 2010

hämmentynyt, tähmentynyt ja ahmentunut ja väsynyt

Eräät partioystäväni joskus tiivistivät hyvän koulutuksen leikkimielisesti termein hämmennys-tähmennys ja ahmennus.
Ensin pitää hämmentää saadakseen huomio. Sitten pitää tähmentää, eli kertoa, mistä asiassa oikeasti on kyse, sitten tulee ahmennus, jossa hoksataan, että ”ahaa”... NÄIN tää menee :)

Täytyy sanoa, että piirimme kolmas syyskokous todella oli tuota kaikkea ainakin allekirjoittaneelle, ehkä päälle kuuluisi vielä fiilis siitä, mitä nyt tekisin toisin, jos siihen mahdollisuus annettaisiin..

Tässä menneissä kokouksissa on milloin mitäkin koitettu kokousaktiivisuuden lisäämiseksi. Nyt lienee todettava, että "sirkushuvit", saati ilmainen ruoka eivät väkeä vedä kokouksiin. Ei toisaalta tiukka asiakaan.. Mikä sitten? Pitää pohtia, pähkäillä ja näätiä eri vaihtoehtoja, niitä saa esitä ja esityttää.

Miten sitten oheisesittelyt?
Jossain kohtaa niitä toivottiin, järjestävät tahot toivovat niitä edelleen, itsestä tuntui, että pyyntöjä oheisesittelyihin tulee ja tulee.. aina lisää, aina enemmän. Pitkässä kokouksessa ne pitkittävät entisestään. Toisaalta on ihan inhimillistä, että suuren vaivan tapahtumien eteen näkevät tahot haluavat esittäytyä.
Miten jatkossa toimitaan oheisohjelman suhteen?
Kaivataanko niitä vai ei? Pitäisikö ne olla "messutyyppisinä" pisteinä? Pitäisikö olla ollenkaan? Pitäisikö kokouksessa olla vaan tiukkaa asiaa? Mitä halutaan?
Täytyy sanoa, että ainakin Roverway-esitys, vaikkei L-SP:n toimintasuunnitelmassa näkynytkään (vaikka ehkä olisi voinutkin) ainakin minua tähmensi kovasti :)

Kuten totesinkin, aika hämmentynytkin olo tänään oli monessakin kohdassa.
Hämmennyksen tilasta kertonee jotain sekin, että yksi luvattu esittely, tunnustuspalkinnot jäivät esittelemättä, joidenkin mielestä onneksi, sillä kokous oli jo tajuttoman pitkä muutenkin... Mutta sääli niille, jotka sitä odottivat.
Lupaan, että asiaa informoidaan muissa kanavissa (nettisivut, FB, blogi, Repolainen) loppuvuoden aikana tiiviisti.

Ahmennuksen tilan toi monikin tänään keskusteltu, selvitetty ja väännettykin asia. Kiitos ihan jokaiselle kokoukseen osallistuneelle, erityisesti niille, jotka arvasivat muutaman/muutamiakin sanoja käyttää milloin missäkin kohdassa.
Saatiin tänään paljon aikaiseksi piirin tulevaisuuden eteen.
Hyväksyttiin mm. piirin Strategia vuoteen 2020, hyväksyttyä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2011, valittua piirinjohtaja, varajohtaja, luottis-, alue- ja viestintäministerit ja valittua jäsenkokousedustajat.
Ja saatiin hallitukselle erittäin loistava ponsi, ja mikä parasta, hiukan eväitä vielä asian työstöönkin.
Eikä tietty sovi unohtaa WOOMAL- kahvilan osuutta osana WOOMAL- hanketta, keräystämme Pakistanin Partiolaisten avustustyölle tai saamaamme Ko-Gi ja ansiomerkkimateriaalia/mainosta.
Ja hei.. Susesi-termi oli ainakin allekirjoittaneelle uusi :)
(sudenpennut, seikkailijat ja sisut)
Tämän opin Napaketun esittelyssä, jossa saimme varmistuksen siitä, että jokaisella ikäkaudella on leirillä ohjelmaa.

Kiitos vielä kokousväelle, tää päivä oli mielenkiintoinen..
nyt se väsymys voittaa..

4 kommenttia:

 1. Kokous oli eittämättä kovin raskas, eivätkä käsiteltävät aiheet olleet laisinkaan kevyimmästä päästä.

  Puit tekstissäsi tapahtumatiedotuksen sijaa piirin kokouksissa. Ymmärrän hyvin, että haastavia projektipestejä hoitavat ihmiset haluavat esitellä kalleimpiaan, mutta piirin kokous ei ole oikea paikka niille. Tapahtumamarkkinointipläjäyksiä ei ollut esityslistalla, joten niiden käsitteleminen kokouksessa vie kallista aikaa oikeilta kokousasioilta, joiden käsittelyyn paikalle saapuneet kokousedustajat ovat valmistautuneet.

  Piirin kokoukseen saapuu paikalle asioista kiinnostuneita ihmisiä, jotka varmasti ovat perillä myös tulevista tapahtumista. Esimerkiksi piirin kilpailuaktiivisuutta ei saada kohotettua uusiin sfääreihin kertomalla etelä-amerikkalaisesta pingviinikannasta. Mielestäni piirihallituksen pitäisi tehdä selvitys, miksi poissa olleet lippukunnat, eivät osallistuneet kokoukseen. Mukavaa olisi myös nähdä tilasto, jossa esitetään syyskokoukseen osallistuneet lippukunnat tapahtumissa aktiivisesti käyvvien lippukuntien tilaston rinnalla. Uskoisin, että näiden kahden tilaston välillä on yhtäläisyyksiä hämmästyttävän paljon.

  Kokous oli mielestäni hyvä, mutta valitettavan huonosti strukturoitu. Eniten huolta kannan nuorten johtajiemme käsityksestä piirin päätöksenteosta, koska tänään heille tuli erityisen kiero kuva piirin tärkeimmän kokouksen toiminnasta.

  VastaaPoista
 2. Insinöörimäisesti ranskalaisin viivoin:

  - Yhtiökokouksissakin on väkeä vain jos puhutaan rahasta tai jostain merkittävästä asiasta. Ne tulee keitä kiinnostaa. Paljon kiinni siitä miten asia lippukunnan sisällä esitetään. Vois vaikka haastatella niitä lippukuntia, joilla oli enemmän kuin yksi ääni käytössä ja paikalla oli kaikille äänille edustaja (Tume, RKK, KRR...)

  - Ehdotan että palkintojen jako aikataulutetaan varsinaisen kokouksen ulkopuolelle. Eikä varsinkaan luetella nimiä ääneen vaan tehdään powerpoint, jossa on sarjan kolme parasta.

  - Mitä jos kisajaosto itse esittelisi tulevat kisat? Raakaa faktaa, jonka kisan järjestäjät olisivat tuottaneet? Ei mitään 10 minuutin maantiedon esitelmiä.

  - Woomal-kahvila oli hyvin organisoitu. Kokouksen pitkä kesto takasi sen että asiakkaitakin riitti.

  -Uskon että PH sai kokouksen pohjalta hyviä ohjenuoria omaan toimintaan. Avointa tiedotusta muokatuista työnkuvista jne.

  - Uskon ja luotan PH:n toimintaan. Kerran pari vuodessa on hyvä käydä kokouksissa huutelemassa ja provoilemassa.

  VastaaPoista
 3. Haluasin tarkentaa syitä, miksi Roverwayta ei ole mainittu vuosien 2011-2012 toimintasuunnitelmassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asialle tehtäisi jotakin.

  Kun toimintasuunnitelmaa alettiin keväällä tekemään, projektin johtaja ja varajohtaja oli juuri valittu. Mitään muuta ei vielä tiedetty. Syksyn laajennetuissa projekti esiteltiin ensimmäistä kertaa ja kerrottiin mitä tuleman pitää. Roverwayn ja Huhun yhteistyötä on ideoitu, mutta mitään ei ole päätetty, koska Huhulla ei ollut vielä silloin johtajia.

  Laajennetuissa valiokunnissa on ideoitu jokaiselle vuodelle erityistä painotusta. Vuoden 2012 painotus on itsetuntemus ja se on otettu Roverwayn tavoitteista, joten Roverway tulee näkymään ohjelmatoiminnanalan vuoden 2012 tavoitteissa.

  Toivon myös, että moni lippukunta tai alue ottaisi vastuullensa yhden polun suunittelun. Se on mitä parhainta samoaja- ja vaeltajaikäkauden ohjelmaa. Tällä tavoin piiri tukee Roverwayta ja Roverway tukee lippukuntia ja vanhimpien ikäkausien ohjelmaa.

  Nyt pitää olla malttia ja odottaa, että projektit ja suunnitelmat etenevät. Uskon, että saamme aikaan ikimuistoisia elämyksiä!

  VastaaPoista
 4. Jotain ajatuksia Marille oheisohjelmasta. Kun sitä varta vasten jonnekin "Jumalan selän taakse", kuten Aleksi asian muistaakseni ilmaisi, ajaa kokoustamaan, ei ole oleellista, kestääkö kokous 2 vai 4 tuntia. Nyt kesti yli 5, se taitaa kuitenkin olla poikkeus. Mielellään sitä sitten kuuntelee kaikki ajankohtaiset asiat samalla kertaa.

  Asiaahan siellä puhuttiin. Kiitoksia PH:n jäsenille, jotka antoivat erinomaisia vastauksia meidän kokousväen esittämiin hankaliin kysymyksiin. Erityisesti Aleksin vastaukset kokousväkeä puhututtaneeseen henkilöstökysymykseen olivat, aiheen hankaluudesta huolimatta, kokouksen parasta antia. Asialliset vastaukset saivat, ainakin minut, vakuuttuneeksi, että meillä on oikein hyvä porukka piiriämme johtamassa.

  Pingviinejä - niitä saa olla jatkossakin. 3 - 4 minuutia/tapahtuma riittää, jos asian valmistelee hyvin. Mielenkiintoisempaa on, jos järjestäjät itse esittelevät. 20 minuutissa saadaan käytyä läpi tarvittavat 5 - 6 tapahtumaa, ei sen pitäisi ketään haitata.


  Juha / IVK

  VastaaPoista