keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Laajennetuista Valiokunnista puhtia omaan pestiin

Olen hoitanut ohjelmaministerin tehtävää kohta neljä kuukautta. Näihin neljään kuukauteen on sisältynyt kokouksissa istumista, kokouksien johtamista, jaostopuheenjohtajien tukemista ja opastamista, pestauksia, materiaalien työstöä, yhteistyökuvioita ja lukuisien sähköpostien kirjoittamista. Ministerinä toimiminen on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Välillä minusta kuitenkin tuntuu siltä, että omat taidot eivät aina riitä. Erityisen haasteelliseksi olen kokenut aikuisten motivoimisen ja yhteistyön aloittamisen.

Siksi on hyvä, että SP tukee meitä ministereitä järjestämällä Laajennettuja Valiokuntia kaksi kertaa vuodessa. Viimeisimmät Laajennetut järjestettiin Helsingissä viime viikonloppuna. Viikonloppu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia muiden piirien ohjelmaministerien kanssa ja saada vertaistukea. Sain taas huomata, kuinka hyvin meillä piirinä menee. Piirin ensimmäisenä toimintavuotena järjestimme 31 ohjelmatapahtumaa, joihin osallistui lähes 4000 partiolaista. Sen lisäksi piirissä pidettiin kaksi piirileiriä, joissa toteuttiin nykyistä partio-ohjelmaa. Se on minun mielestäni hieno saavutus, josta voimme olla ylpeitä. Iloitsen myös jaostojen välille virinneestä yhteistyöstä ja siitä, että ohjelma-ohjaajat ovat oikeasti aikuisia ja Ko-Gin käyneitä partiojohtajija, jotka tuntevat hyvin nykyisen partio-ohjelman ja kasvatustavoitteet. Ohjelmatoiminnanalassa on paljon aktiivisia toimijoita ja jokaisen panos on tärkeä. Siksi haluan kiittää teitä kaikkia. Ilman teitä hommat eivät hoituisi niin hyvin.

Tämän kertaiset Laajennetut pyörivät strategian ja vuosien 2011-2012 toiminnansuunnittelun ympärillä. Piirit saivat esittää toivetaan siitä, mitä keskusjärjestössä puuhataan seuraavat kaksi vuotta. Olen tyytyväinen siihen, että piirit ovat saanet ohjaavamman roolin Laajennetuissa ja, että meidän mielipiteitä kuunnellaan ja ne otetaan huomioon. Meidän piirin toivelista oli pitkä. Toivoimme esim. ajantasalla olevaa tiedotusta, ohjelma-ohjaajien tapaamisia, jatkokoulutusta, toimivia nettiverkostoja, samoaja- ja vaeltajaikäkauden tukemista, materiaalipaketteja jne....

Tämän lisäksi teimme ryhmätöitä. Niiden aiheena oli ohjelmaministerin pesti. Tavoitteena oli keskustella ohjelmaministerin pestin haasteista ja siitä, miten keskusjärjestö voisi tukea meitä tehtävässämme. On jännä huomata, että haasteet ovat samoja huolimatta piirin koosta. Puhuimme paljon esimerkiksi ohjelman profiilin ja näkyvyyden nostamisesta. Monelle on edelleen epäselvää, mitä ohjelmaohjaajat tai muut ohjelmatoiminnanalan tyypit tekevät. Joskus se on epäselvää myös itsellemme.

Laajennetut Valiokunnat olivat minun mielestäni onnistuneet ja palasin sieltä hyvillä mielin kotiin. Sain puhtia pestiini ja uusia ideoita toiminnan kehittämiseen. Odotan innolla seuraavia Laajennettuja, jotka järjestetään lokakuussa. Nähtäväksi jää toteuttaako Ohjelmavaliokunta meidän monet toiveemme.

2 kommenttia:

 1. Luottisnäkökulmasta olisi mielenkiintoista kuulla kuulumisia myös muiden toiminnanalojen laajennetuista valiokunnista.

  VastaaPoista
 2. Pasi sitä saa mitä pyytää :)

  Talous kokoontui laajennettuun valiokuntaan taas pidemmän tauon jälkeen, koska talouden osalta laajennettuja valiokuntia ei viime vuonna ollut. Sen sijaan viime vuonna talouden osalta tavattiin talousfoorumien merkeissä, joissa mukana oli piiriluottisten lisäksi myös piirien työntekijöitä.

  Ohjelmamme koostui pitkälti tulevan suunnittelusta. Mietimme mikä on laajennetun talousvaliokunnan rooli, mitkä ovat asioita joista laajennetuissa tulisi keskustella ja ennen kaikkea keskustelimme siitä, millaista tukea piirien talousryhmät tarvitsevat talousvaliokunnalta. Tulevaisuuden suunnitelmien lisäksi kävimme läpi SP:n tilinpäätöstä sekä kuulimme varainhankintatyöryhmän loppuraportin. Valitettavaa oli se, että jouduimme pohtimaan näitä asioita hyvin pienellä porukalla, koska monien piirien edustajat olivat jättäneet saapumatta.

  Seuraavan kerran tapaamme syksyllä ja toivon, että jo sitä ennen laajennettu talousvaliokunta vaihtaa tietoja, kuulumisia ja ajatuksia. Koen, että tapaaminen kaksi kertaa vuodessa on yhtä tyhjän kanssa, jos tapaamisten välillä ei tapahdu mitään.

  Itse palasin sunnuntaina kotiin hyvillä mielin. Ja ei, hyvä mieli ei johtunut auringon paisteesta eikä kotiin paluun ihanuudesta!

  VastaaPoista