lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kokousaktiivisuudesta

Viime sunnuntaina Turun kristillisellä opistolla tehtiin piirin kevätkokouksien osallistumisaktiivisuus ennätys, kun paikalla oli 136 partiolaista 59:stä eri lippukunnasta. Edelleen lippukunnista yli puolet olivat poissa, mutta kehityssuunta eittämättä oli oikea.

Viime syyskokouksesta asti on koitettu tehdä töitä sen eteen, että lippukunnat osallistuisivat piirin päätöksentekoon aktiivisemmin.
Toki jo aikaisemminkin on tätä toivottu, mutta viime loppuvuodesta aktiivisemmin asian eteen on ehditty töitä tekemään.
Piirimme jäseniä ovat perustamiskokouksessa päätettyjen sääntöjen mukaan lippukunnat ja piirihallituksena haluamme, että lippukunnat ohjaavat piirin toimintaa mahdollisimman laajalti.

Taustoitan hiukan sitä, mitä olemme kokousaktiivisuuden parantamiseksi tehneet ja mitä vielä tullaan tekemään. Ja miksi tälläistä yleensäkään tarvitsee tehdä.

Lippukunnat jäseninä

L-SP:tä perustettaessa sääntöehdotuksessa päädyttiin siihen, että piirin jäseniä ovat rekisteröityneet lippukunnat. Edeltäjä piireissä vain lippukunnat eivät olleet jäseniä, vaan joko pelkästään partionjohtajat tai sekä partionjohtajat, että lippukunnat. Nyt haluttiin selvästi ohjata valtaa lippukunnille, joita varten piiri on olemassa.

Lippukuntien uusi rooli

Se, että lippukunnat ovat jäseniä ja se, että lippukunnan kaikkia ääniä ei voi käyttää yksi henkilö on selvästi vielä uusi asia. Todellisuudessahan lippukunnilla on ollut aikaa totutella tähän vasta kolmen toimintavuoden verran.

Kokousaktiivisuus halutaan nousuun

Koska piirin kokouksissa on käynyt pieni osa piirin alueen lippukunnista, nimesi piirihallitus viime joulukuussa työryhmän työstämään keinoja kokousaktiivisuuden parantamiseksi.
Työryhmä kävi läpi piirin kokouksiin osallistumistilastoja, ja päätti kysyä webropolilla lippukunnilta/lippukuntienjohtajilta näkemyksiä siitä, miksi on osallistuttu, miksi ei, mikä innostaa lähtemään, mikä ei.
Vastauksissa oli monia erittäin arvokkaita huomioita ja ideoita.

Osaa näistä ideoista ja ajatuksista pyrittiin huomioimaan jo kevätkokouksessa ja lisää huomiointia on tulossa syyskokoukseen. Toivottavasti silloin vähintään yhtä moni LPK osallistuu kokoukseen!

Miksihän kevätkokouksessa oli "paljon" väkeä?

Niin, siinäpä kysymys.
Kokousaktiivisuus työryhmässä naureskeltiin jo viime vuoden lopussa, että näitä haasteita/mahdollisuuksia pitäisi ratkoa yksi kerrallaan, jotta tiedettäis, mikä auttaa ja mikä ei. Ensimmäiseen kokoukseen eri sijainti, seuraavaan kokoukseen oheisohjelmaa joka kolahtaa myös nuoremmille, sitä seuraavaan joku "päätöspommi" jne. No joo, vitsi vitsinä..
Kaikkia kehityskohtia tuli ehkä raapaistua "pinnalta" kevätkokoukseen.
1) Kokouspaikka keskuksiin, nyt olimme Turussa
2) oheisohjelmaa vaeltaja- ja samoajaikäisillekin, no sitäkin koitettiin tarjota ja mainostaakin sitä
3) Päätöksiä asioista, joihin pystyy aidosti vaikuttamaan, näitä oli kaksikin, jäsenmaksukorotus ja sudenpentu-seikkailijaleiri
4) Kokouspostit ajoissa, näissä emme päässeet aikaisempaan aikatauluun, kuin aikaisemmin, mutta aiempikin oli koettu riittäväksi
5) Muistutukset LPKJ:ille, lähetimme vajaa kaksi viikkoa ennen kokousta muistutustekstiviestit kaikille LPKJ:ille, joilla on Polussa kännykkänumero

Lisäksi LPKJ:ille oli juuri alkuvuodesta laadittu se kokousaktiivisuuskysely, joka ainakin vastausten perusteella sai osan LPKJ:ista havahtumaan siihen, että piirin päätöksentekoon pitäisi osallista aktiivisemmin.
Pieni lisähuomio kyselystä, jonka haluan kanssanne jakaa, oli se, että siihen vastasi 81 lippukuntaa. Iloksemme todella moni sellainen lippukunta, joka ei ole käynyt ollenkaan tai vain kerran- kaksi piirin kokouksissa, eli saimme vastauksia kyselyyn juuri niiltä LPK:ilta, joilta apuja tarvitsemme!

Olisiko näistä vain yksi tekijä nostanut kokousaktiivisuutta, vai tekikö näiden summa aktiivisuuden nousun? Siinäpä kysymys.
Tehdään lisää töitä ja piirihallitus ainakin kantaa vastuutaan siitä, että lippukunnat pitää saada ymmärtämään valtansa ja roolinsa piirin päätöksenteossa, se on kuiteekin edelleen aika uusi juttu monelle :) Askel askeleelta eteenpäin.....

2 kommenttia:

  1. Keitä on ollut työryhmässä,onko ollu PH ulkopuolisia jäseniä?

    VastaaPoista
  2. Musta tuntuu, ettei tässä juuri ollu työryhmällä mitään tekoa, ellei KPH:n esitys ollut juuri työryhmän aikaansaannosta..? Eiköhän se ollut se, mikä sai suurimman osan porukasta liikkeelle, puolesta taikka vastaan. Ja sitten se, että kokous oli Turussa, valitettavasti. Olisi meinaan mielenkiintoista tietää, että kuinka moni kokousedustaja oli nimenomaan lähiseudulta ja moniko oli matkustanut kokousta varten jostain kauempaa?

    Kivahan se on työryhmiä pitää ja kokoustaa jonkun asian vuoksi, mutta tässä ei sen suurempaa rakettitiedettä tarvita, jos ja kun kokoukset pidetään hyvien yhteyksien päässä (ei siis viedä mihinkään kyliin), unohdetaan se kaikki muu diipadaapa eli kuten esim nytkin, palkintoja ei jaettu kevätkokouksessa, mikä oli aivan loistavaa. Palkinnot eivät sinne kuulu, vaan niille on syytä järjestää joku aivan oma tilaisuutensa.

    VastaaPoista