tiistai 3. tammikuuta 2012

Yhteiskunnallisesti aktiivinen ei ole sama, kuin poliittisesti sitoutunut

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ovat startanneet Kasvu-prokkiksensa ihan tosissaan ja osana Kasvua heillä on Kasvublogi osoitteessa: partiokuuluukaikille.com (käykäähän kurkkimassa).

PäPan kasvublogissa on julkaistu viimepäivinä presidenttiehdokkaiden kirjoituksia ja näkemyksiä partiosta.
Sosiaalisessa mediassa useampi partiolainen on hämmentynyt ja järkyttynyt siitä, että miksi tällaisia tekstejä julkaistaan, kun partio on poliittisesti sitoutumaton harrastus.
Uskallan nyt omana itsenäni olla hiukan eri mieltä.

Se, että jokaiselta ehdokkaalta, eri puolueen jäseneltä, on pyydetty kirjoitusta on asettanut kaikki puolueet ja presidenttiehdokkaat samalle viivalle. Jokaisen ehdokkaan vastuulle on jätetty se, haluavatko he hyödyntää tätä mahdollisuutta vai eivät.
Eittämättä tekstit ovat hieman ylitsepursuavan positiivisia (ainakin Paavo L:n ja Sauli N:n osalta), mutta miksikäs eivät olisi? Miksi he eivät yrittäisi kalastella äänestäjiä, partiolaisiakin.

Meillä on olemassa ihan päämääränä se, että kasvatamme lapsista ja nuorista aktiivisia kansalaisia ja yhteiskunnan jäseniä.
Samalla olemme poliittisesti sitoutumattomia.
Tässä ei mielestäni ole mitään ristiriitaa, vai onko?

Eikö aktiivinen kansalainen
- pyri vaikuttamaan ympäristöönsä
- omaa näkemystä yhteiskunnan hyvistä ja huonoista puolista
- osaa katsoa asioiden eri näkökulmia
- ole avoin keskustelulle
- äänestä vaaleissa, joissa on mahdollisuus vaikuttaa?
- ja vaikka mitä muuta?

Eikö siis ole perusteltua, että myös partiolaiset yhdessä ja erikseen haastavat ehdokkaita?

Mielestäni meidän pitäisi enemmänkin pyrkiä vaikuttamaan asioihin, joissa voimme edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Yhteiskunnallinen aktiivisuus muuten on sekä Suomen Partiolaisten, että Lounais-Suomen Partiopiirin strategioissa yhtenä painopistealueena.

Uskallan väittää, että ainut keino partiolaisilla(kin) vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ja järjestömme tulevaisuuteen on avoimesti kertoa kaikille (puolueille) tasaveroisesti siitä, mitkä ovat meidän tavoitteita. Ja haastaa puolueet pohtimaan sitä, miten he aikovat tarttua asioihin.
Tällöin jokaisella puolueella on mahdollisuus vastata, jokaisella puolueella mahdollisuus käydä keskustelua ja sen jälkeen jokaisella partiolaisella oikeus valita itselleen sopivin ehdokas, itselleen sopivimmasta puolueesta.
Ei kukaan yritä saada kaikkia partiolaisia tietyn puolueen taakse, ei tietenkään.
Mutta eittämättä meidän pitää jatkossa tiukemmin ja tarkemmin tuoda esille, miksi meidän kuuluu saada tiettyjä tukia, miksi meidän toimintamme on tarpeellista, hyödyllistä ja yhteiskunnalle edullista/hyödyllistä. Ja tällöin meidän pitää näkyä.
Ja siksi meidän pitää aloittaa edes jostain, lähteä liikkeelle ja lukea niitä meidän kehumistekstejä, miksikäs ei, tottahan se on. Me partiolaiset ollaan huippuja tyyppejä, osataan monia asioita, yhteistyö, vastuunkanto, jne, jne, jne.

Presidentinvaalien lisäksi tänä vuonna on kunnallisvaalit ja ainakin L-SP aikoo suunnitellusti kannustaa lippukuntia ja jokaista partiolaista vaikuttamaan lähiympäristönsä päätöksentekoon.
Ehkä jopa kannustaa partiolaisia lähtemään ehdolle vaaleihin. Ei yhden puolueen taktiikalla, vaan kaikkien. Vain osallistumalla voi oikeasti vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti