torstai 19. toukokuuta 2011

Kasvua

Aika moni on varmasti kuullut puhuttavan KASVUSTA, niin piirissä, kuin keskusjärjestössä.
L-SP:llä on tavoitteena saavuttaa kohderyhmästä (7-22v) peräti 12 %.
Sekö on se, mikä on olennaista?

-Mielestäni ei.

Tärkeintä on ymmärtää, että töihin on ryhdyttävä. Jokaisen meistä on tehtävä töitä jäsenmäärän laskun pysäyttämiseksi, lopettamiseksi ja loppuen lopuksi suunnan kääntämiseksi ylöspäin.
Kuinka siinä sitten onnistutaan, se onkin suuri kysymys.
Meillä on piirissä oma kasvutyöryhmä, meillä on Ko-Gi-työnä tehty suunnitelma kasvun saavuttamiseksi L-SP:ssä. Ajatuksia ja suunnitelmia on paljon, halua ja tahtoa vaihtelevasti, puhumattakaan realistisista resursseista ja voimavaroista.

Mikä on piirin rooli tässä? Mikä lippukunnan? Mikä keskusjärjestön?
Se ehkä pitää käydä jokaisen lippukunnan kanssa jotenkin läpi, erikseen, kunkin lippukunnan ominaispiirteet huomioonottaen, mutta faktaa on se, että kukaan yksin ei jäsenmääräämme nosta kasvuun, se on tiimityötä ja jokainen voi antaa siihen oman panoksensa.
Jonnekin tarvitaan ehkä uusia lippukuntia, jonnekin pitää rekrytoida lapsia, toisaalle aikuisia. Jossakin pitää valaa uskoa uusien johtajien löytymiseen, jossakin kaivaa vanhoja aktiiveja esille.Toisaalla tarkistella partio-ohjelman laatua ja tukea lippukuntaa siinä, toisaalla kannustaa osallistumaan piirin tapahtumiin.

Mutta leikinasia tämä KASVU ei ihan totta ole!

Myönnän, että aina välillä myös minut on vallannut toivottomuus ja epäusko, pitäisikö vaan antaa periksi, luottaa aaltoliikkeisiin ja toivoa, että jonain päivänä taas juuri meidän arvojamme arvostetaan niin, että meille tunkee uusia jäseniä.

MUTTA!
Muistatteko itsekukin ne lapsuuden/nuoruuden iltanuotioilla olleet hauskat sketsit, kun johtajat laittoivat itsensä likoon?
Tai sen sudenpennun, joka olisi ollut koko viikon samoissa vaatteissa, ellei häntä olisi pakotettu niitä vaihtamaan?
Entä sen, kun aamupuuro paloi pohjaan?
Tai sen, miten tärkeäksi itsensä tunsi, kun sai koti-ikävätapauksen rauhoittumaan?
Tai sen johtajiston kesken pidetyn hauskan illan?
Entä ne kisat, joissa joku eksyi?
Tai sen oudon tyypin, josta tuli paras ystävä?
Sen, miten ylpeänä olitte lippukuntana voittamassa jotain suurta?
Sen, kun sait kasvaa ja ottaa vastuuta?

Toivon tosissamme, että meistä jokainen uskoo tähän harrastukseen, haluaa jatkossakin luoda noita mahtavia kokemuksia toisille, tarjota mahdollisuuksia uusille aikuisille tulla mukaan ja oikeasti pitää meidän arvoja ja päämääriä esillä :)
Niin me löydetään ihan varmasti keinot kasvun saavuttamiseksi, toisiamme tukien, kannustaen ja innostaen. Partiota esillä pitäen ja hiukan hullua rohkeuttakin kantsii peliin heittää, kohdata haasteet hymyissä suin ja muistaa, että kaikesta selviää, kun tahtoa on!


Ja vielä L-SP:läisille ”knoppitietoa”.
Tiesittekö, että tällä hetkellä noin joka viides partiolainen on lounaissuomalainen? Meillä on siis vastuuta jäsenmäärän kasvattamisesta ja ylläpitämisestä vieläkin enempi. ni!

14 kommenttia:

 1. Jos kasvua halutaan pitää näkyä muullakin kuin Turuussa. Koska paraati saadaan taas Poriin?

  VastaaPoista
 2. Tämä on VAIN allekirjoittaneen mielipide, mutta ei sitä kasvua paraatilla saada :)
  Tai siis musta on paljon muita juttuja, joilla voi Porissa(kin) näkyä, tehokkaamminkin.
  Ja ensin tarvittais ne järjestäjätkin...

  Eikun esityksiä asiasta kehiin.

  VastaaPoista
 3. Piirin kehto Turku on liian keskeinen, tämän myötä muut alueet jäävät vähälle huomiolle ja retuperälle. Toivoisinkin että piirin LPK-jaosto tekisi jotain oikeaa. Nyt on syytä alkaa perustamaan lippukuntia! Ei se tähtitiedettä ole, se vain vaatii sen että laittaa hanskat käteen ja nousee löhötuolista.

  Vanhoja lippukuntia on aina aika-ajoin kupsahtanut. Suurin muutos on se että nyt ei ole syntynyt uusia tilalle kuten aina ennen on ollut. Uusilla asuinalueilla ei siis ole PARTIOTOIMINTAA TARJOLLA LAPSILLE. Tämä on huolestuttavaa. Lapset ovat kuitenkin pääsäntöisesti siellä mihin uusia taloja rakennetaan.

  Toivon LPK jaoksen ottavan itseään niskasta kiinni, katsovan Turun ulkopuolella, laittavan hanskat käteen ja tekevän jotain asialle. Piirissämme on muitakin kaupunkeja, ja niillä menee pääsääntöisesti huonosti.

  Ps. Paraatin toivoisi kiertävän vuorotellen piirimme yli 20 000 asukkaan kaupungeissa. Tai sitten jos sanotaan että paraati ei ole piirin vaan Turun juttuja niin ok - piiri varmaan tarjoaa apua tehdä muihinkin kaupunkeihin keväällä partioparaatit. Jokaiselle alueelle vaikkapa omansa?

  VastaaPoista
 4. Piirimme alueella on juuri tällä hetkellä muutamia lippukuntia jotka ovat vuosien tauon jälkeen käynnistymässä uudelleen ja onpa piirin alueelle perustettu uusikin lippukunta ja yksikään ei ole Turussa.
  Mitä tulee siihen että lpk-jaoston pitäisi olla se joka perustaa uusia lippukuntia olen kyllä täysin eri mieltä, kyllä ajatuksen pitää tulla alueelta ja sieltä pitää ne toimijat (ensin niitä aikuisia) löytyä ja sitten lpk-jaosto (piiri) antaa kaiken mahdollisen avun.
  On totta että on alueita joissa lapsille ei ole partiotoimintaa tarjolla, mutta emme voi, ei edes anonyymin kirjoittajan mainitsema lpk-jaosto, tehdä ihmeitä ja muuuttua niiksi aikuisiksi jotka lapsille toimintaa tekevät.

  Ja todellakin toivon että partitoiminta ja nimenomaan se partiotoiminta jolla haluamme kertoa ja mainostaa toimintaamme muille ei-partiolaisille olisi jotakin täysin muuta kuin partioparaati, joka on yksi tapahtuma vuodessa eikä todellakaan anna kuvaa siitä mitä kaikkea partiotoiminta on.
  JOkainen alue voi varmasti pitää oman paraatinsa jos haluaa. En kuitenkaan voi käsittää että paraati järjestäminen eri kaupungeissa/alueilla on se keino jolla saamme jäsenmäärän kasvuun.

  Kasvu-ryhmän vetäjänä voin kertoa että otamme anonyymin kirjoittajan mielellään joukkoomme auttamaan kasvu-asiassa (vaikka sitten perustamaan niitä lippukuntia lpk-jaoston kanssa).

  VastaaPoista
 5. Loistavaa, keskustelua... :)

  Totta on eittämättä se, ettei piiri voi ihmisiä mistään haalia, ei LPK-jaosto, eikä kukaan muukaan.
  Mutta sitä meidän kaikkien ehkä pitäisi kehittää, että oltaisiin aidosti hereillä ja skarppeina seuraamassa, missä asutusta on ja jossain kohtaa alkaa alueita kannustamaan pohtimaan, kattavatko olemassa olevat lippukunnat nykyiset "lapsirikkaat" alueet.
  Pitäisikö jonkun LPK:n koloa "siirtää" tai pitäisikö perustaa uusi LPK.

  Ainakaan itselläni aikoinaan lippukunnanjohtajana ei osaaminen, tai edes ymmärrys riittänyt siihen, että olisin edes omalla alueellani, osannut tätä asiaa ajatella.
  Eli sen puolen olen sitä mieltä, että jotenkin piiri (eli me kaikki( voisimem tästä infoamisesta ja ohjaamisesta koppia ottaa, muttei tosiaan kukaan sitä lippukuntaa saa toimimaan ilman alueen aktiivista panosta.

  VastaaPoista
 6. Sen verran vielä jatkan, että piirihallitukselle ja piirin kokouksillehan saa jokainen jäsen (eli lippukunta) esittää toiveita, aloitteita ja ponsia!
  Olkaahan aktiivisia ja ottakaa TuMesta mallia.

  Hyviä kehitysideoita vastaanotetaan mielellään, yhdessä asioista saadaan perempia!

  VastaaPoista
 7. No jos paraatilla ei ole media ja näkyvyysarvoa lakkauttakaa se! Isoista piireistä ainakin Häme kykenee järjestämään paraatin muallakin kuin Tampereella ja saa varmasti uusia jäseniä sekä vahvistaa piirin yhteenkuuluvuutta. Mm kannuakin kuskataan joka paikkakunnalle, miksi? Jääkiekkoliitto saa näkyvyyttä ja uusia harrastajia.

  VastaaPoista
 8. Kukaan ei sano, etteikö piiri pystyisi paraatia muuallakin järjestämään :)
  Piiri tekee niinkuin lippukunnat haluavat, se on piirin homma.
  Ilman lippukuntia (ja niistä kasvavia luottiksia) ei ole piiriä, eikä piirin juttuja.

  Mä en ole paraatin vastustaja, mutta mietin silti, että on niin monia tapoja näkyä ja paraati on niistä vain yksi? Onko se se, jonka halutaan oleman "partion mm-kannu"?

  VastaaPoista
 9. Itse ainakin toivon ja uskon että partioon tuo lisää jäseniä ja sen yhteenkuuluvuutta lisää jokin muu tapahtuma/asia kuin paraati.

  VastaaPoista
 10. No mikä muu/muut asiat? Täsät paistaa läpi PIHA ei kykene/uskalla ääneen sanoa, ettei paraatia enää koskaan pidetä muualla kuin Turussa!

  VastaaPoista
 11. Paraati järjestetään juuri siellä, jossa jäsenistö päättää sen olevan, se on piirihallituksen kanta.

  Totta on se, että suurtapahtumien suunnitelmataulukossa paraati on merkitty olevaksi Turussa "aina". Tähän on montakin perustetta, joista mainitsen nyt vaikka sen, että massa on aika iso ja vaatii järjestelyiltä aika paljon. Tänä vuonna paraatia oli tekemässä 153 paraatitoimitsijaa, se on suuri määrä.
  Toinen syy, miksi suurtapahtumalistaa tehdessä paraati merkittiin "aina" Turkuun oli se, että nimenomaan paraatilla on varsinaissuomalaisessa partiotoiminnassa todella vahvat perinteet. Ja niitä haluttiin arvostaa, aivan samoin, kuin satakuntalaisia perinteitä, tästä esimerkkinä mainitsen nyt vain yhden, talvikisat (joita varsinaissuomessa ei oltu järjestetty vanhemmille sarjoille).
  Heti jos jostain oikeasti löytyy järjestäjiä tuon kokoiselle paraatille, niin ei muuta, kuin esitys asiasta kehiin. Piirihallitus ei sitä asiaa päätä ja rehellisyyden nimissä juuri viime ph:n kokouksessa asia heitettiin ilmoille, kun puhuttiin siitä, että Hämäläisten paraati oli tänä vuonna Lahdessa.

  Muita tapahtumia, joissa partio voi näkyä voisin luetella moniakin, erilaiset tempaukset, lippukuntien toteuttamina, joissa partio-ohjelmaa tehdään tutuksi. (vr. avaustempaus jne).

  VastaaPoista
 12. Ai niinkö se on, että piiri ei pysty mistään alueelta haalimaan ihmisiä?
  Eli jos on vaikkapa joku kunta jossa ei ole partiotoimintaa, niin sen kunnan asukkailla pitäis tulla palava tarve tehdä partiota siinä kunnassa ja sitten armollisesti piiri jeesaa? Onko sitten ihme, että muut nuorisotyötä tekevät järjestöt nappaavat semmoisia kuntia? Kyllä on olemassa läjäpäin toimenpiteitä, mitä piiri voi asialle tehdä. Jos haluaa. Eri asia on jos paukut ei riitä.

  Koko artikkeliin täytyy sanoa, että taas hehkutetaan kasvua kasvun vuoksi. Mistä se johtuu? siitäkö, että jos jäsenmäärä olis suurempi, niin piirihallituksella olis enemmän hilloa millä pelata? Vai onko silloin siistimpi elvistellä SP:n tapahtumissa? Vai nostaako se itsetuntoa kuulua suurimpaan, joka vaan kuroo etumatkaa muihin? Piirin koko on joku virtuaalikikkeli?

  Eikös se liikkeen tarkoitus olekin kasvattaa kaikista, tai edes mahdollisimman monesta lapsesta ja nuoresta tolkkuja kansalaisia?

  VastaaPoista
 13. Anonyymille:

  Minun mielstäni piirin tehtävä on tätä asiaa edistää, olla tarkkana siitä, missä on alueita, joille lippukuntia voisi perustaa. Ja etsiäkin tekijöitä.

  Piiri on lippukuntien yhteenliittymä, ei mikään erillinen instanssi. Luottiksia kasvaa lippukunnista, ei erillisiltä puilta, eli sanoisin, että piirin hyvinvoinnin ja mahdollisuuden tukea lippukuntia takaa se, että lippukunnista kasvaa tekijöitä, myös piiriin. Ensisijaisesti tietysti lippukuntaan, mutta jotta resurssit piirissä riittävät vaikka niiden uusien lippukuntien perustamiseen, tarvitaan niitä luottiksia piirissäkin.
  Tällä hetkellä piirissä olisi tilaa useammallekin toimijalle, tuoreille ideoille ja toteuttajille. Eli toisin sanoen enemmän väkeä tarvittaisiin, siihen tarvitaan kasvua ja kuten tekstissä kirjoitin kasvua partio-ohjelman laadun kautta. Kasvu kasvun vuoksi ei ole järkevää, niin ei jäsenmäärät nouse kestävästi, mutta sen lisäksi, että meillä tulee olla laadukasta partiotoimintaa, meidän pitää kertoa siitä aktiivisesti muille ja sitä kautta hakea kasvua.

  Ja vielä, piirihallitus ei tarvitse "enempää hilloa" jolla pelata, mutta en myöskään usko ani
  oonyyminkään toivovan, että piirin jäsenmäärä laskee niin, ettemme enää olisi se suurin piiri, silloin olisimme epäonnistuneet kasvu-asiassa aikalailla pahasti.

  VastaaPoista
 14. Hyvää pohdintaa! Musta tuntuu, että pitäisi enemmän koittaa päästä perille siitä, mitä lapset ja heidän vanhemmat haluaa partiossa tehtävän, niin lauma- kuin järjestötasollakin. Olen itse koittanut tätä hiukan harrastaa ja sudarien vanhemmilta on saanut tosi hyviä ideoita. Usein me lähdetään tekemisten kehittämisissä vähän turhan kaukaa, kasvatustavoitteista ja tilastoista (vaikka nekin on toki tärkeitä) ja stressaannutaan niistä kun näppärintä olisi kysyä suoraan niiltä, joita asia koskee.

  VastaaPoista