maanantai 25. lokakuuta 2010

Rohkeutta olla jotain mieltä

Viikonlopun laajennettujen valiokuntien kokouksessa kuultiin Jani Toivolan (joo se Idols/BB-juontaja-Jani) vaikuttava esitys suvaitsevaisuudesta. Esityksen pääviestejä oli mm. että aitous ja läsnäolo ovat tärkeimpiä asioita ihmisten kohtaamisessa ja että pelko on suvaitsevaisuuden pahin vihollinen.

Jani (puhun nyt etunimellä, kun hän oli niin symppis) puhui myös siitä, että pitää rohkeasti pitää kiinni omista arvoistaan ja puolustaa niitä. Pitää myös olla rohkeutta tuoda esiin omat arvonsa ja mielipiteensä, pelkäämättä aina ensimmäiseksi, mitä muut ihmiset niistä ajattelevat. Sääli oli, että aiheeseen varattu aika oli rajallinen, koska olisi ollut hyvin mielenkiintoista käydä esityksen jälkeen Janin ja paikalla olleen väen kanssa keskustelua partion arvoista ja niiden esillä pitämisestä.

Itseeni kolahti kovasti (esityksen muun annin ohella – kyllä mulla on uusi idoli) esitetty ”vaatimus” rohkeudesta olla jotakin mieltä. Kymmenen vuoden piirihallituspesti on ainakin minusta mankeloinut diplomaatin, joka useimmiten yrittää hakea ratkaisuja, joista mahdollisimman moni voisi olla samaa mieltä ja toivoo, ettei kenelläkään vaan tulisi paha mieli. Seurakuntavaalien vaalikoneessakin huomasin, että yksiselitteisesti jotakin mieltä oleminen on tosi vaikeaa. Aina on tarve selitellä, pehmentää ja pyöritellä. Usein tietenkin demokraattinen päätöksenteko vaatiikin kompromisseja, mutta kyllä sitä nyt ainakin lähtökohtaisesti pitää olla joku mielipide.

Jottei persoona ihan laimistuisi, pitää siis ryhdistäytyä ja alkaa harjoitella (taas) olemaan asioista jotakin mieltä. Vastan nyt aluksi ensimmäiseen minulle tänään esitettyyn mielipidekysymykseen: lempioksani on koivunoksa.

4 kommenttia:

  1. Tässä jo odottelen partioon liittyviä tiukkoja teesejä :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on tosiaan Maijan kanssa uusi idoli. Jani on niin ihqu. Mulle jäi ertyisesti mieleen kolme kysymystä. Meidän piti nostaa käsi ylös mikäli mielestämme osasiimme jonkin taidon sekä meillä on jokin unelma ja idoli. Hänen mielestään ihmiset, joilla on nämä asiat pystyvät kohtaamaan ja suvaitsemaan uusia ihmisiä.

    Tämän on olennaista myös partiossa. Meidän pitäisi partiossa opettaa lapsille ja nuorille erilaisia taitoa ja tarjota esikuvia. Tämän lisäksi meidän pitäisi saada heidät haaveilemaan.

    Siinä on tehtävää meille aikuisille!

    PS. Maija, sä oot mun idoli, siksi kun sä olet taitava diplomaatti :)

    VastaaPoista
  3. Montako kertaa kasvatustavoitteissa käytetään termiä suvaitsevaisuus?

    VastaaPoista
  4. Termi suvaitsevuus (myös: suvaitsevaisuus) on määritelty UNESCO:n mukaan
    »meidän maailmamme kulttuureiden, ilmaisutapojemme ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista. - - - Ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaatteen mukaisesti suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä eikä omasta vakaumuksesta luopumista eikä sen heikentämistä. Se merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan ja hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan. Se merkitsee sen tosiasian hyväksymistä, että ihmisillä, jotka ovat luonnostaan erilaisia ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta, on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille.»
    (UNESCOn yleiskokouksen 16.11.1995 hyväksymä Julistus suvaitsevaisuuden periaatteista)

    Itse termi suvaitsevaisuus ei esiinny kasvatustavoitteissa, mutta samoja asioita kuuluu Suhde toisiin-kasvatustavoitteen alle:

    Suhde toisiin ihmisiin
    Partiolainen auttaa ja pitää huolta toisista ihmi-
    sistä, vaikkei se olisi oman, välittömän edun mu-
    kaista. Hän ymmärtää, että yhdessä tekemällä saa
    aikaan suurempaa. Partiolainen arvostaa erilaisu-
    utta ja ymmärtää, että on monenlaisia ihmisiä ja
    maailmankatsomuksia. Partiolainen osaa toimia
    erilaisten ihmisten kanssa. Hän osaa ilmaista
    tunteitaan ja mielipiteitään tilanteeseen sopivalla
    tavalla. Partiolainen on rehti ja rehellinen. Oikeu-
    denmukaisuus ja sen edistäminen ovat parti-
    olaiselle tärkeitä.
    • Ihmisyyden näkeminen arvokkaana
    • Erilaisuuden näkeminen rikkautena
    • Kyky asettua toisen asemaan
    • Yhteisvastuullisuus
    • Reiluus ja suoraselkäisyys, ”oikeamielisyys”
    • Omien tunteiden ja mielipiteiden ilmaiseminen
    tilanteeseen sopivalla tavalla

    VastaaPoista